ssSsshhH .. iTs My SeCreT ..

ssSsshhH .. iTs My SeCreT ..

Wednesday, February 27, 2008

now i know that im so valuable

at last, i da gi interview ngan company besar dan gah di malaysia tu ...

resultnye : they will release me from the contract.. huhuu

kenapa ek jadi cmtu???

kisahnye :

actually, im not ready yet to be bonded with a company for a long time .. lgpun, i have landed a job, that i like so much. so perluka gigih nk carik keja lain wpun sume org duk ckp .. jgn tolak, jgn tolak .. byk benefit ..

mmg le byk benefir, tp yang keje nye nanti aku, bukan dowang kan kan?? wut i need is job satisfaction .. bukannye job title y vast2 tumpang nama besar company tu.

ape bezanye keje company y tak dikenali ngan company y namanya cukup gah, tp i can also earn experience and not to mention, good payment .. betul tak? hehehe

so yall sume SHADAP!!! i da decide ... tayah susah2 nk provoke i suh i rasa nyesal bagai .. chiihihi
i leh tentukan how i run my life ... *pose dpt Oscar actress terbaik*

kisah temuduga smlam

i smpai2 je, kena isi borang, then dpt satu material bertajuk Human Enhanced Greenhouse Effect. so, i y dlm ngantuk nie, wat la skit revision smbil main lukis2 gambo bumi gambo kilang gambo kete gambo matahari gambo hutan terbakar, ley???

pastu i tido 10 menet sblum kena kejut masuk interview. kekekeke

then, i masuk ke bilik interview itu, ayoo i neves lite2 pikir cmne nk start my story.

sesi kenal kenal, dia suh i citer sedikit psl i. so i goreng la kisah kehidupan remaja i y bencikan pelajaran tp menten duk hilite y i tak suke exam oriented style tp lebih suke practical stuff. dgn beraninye i suh dia call i nye boss kt KK dulu masa internship suh tanye performance i, dan i ckp

" if u dont believe me, u can call my referee when i did my internship, im sure she'll said that i was great"

pastu dia angguk2.. pastu dia tanye psl personaliti, dia tanye i nie rebel ke? dia tanye i nie outspoken ke, dia tanye i nie confident ke, dia tanye i ni intelligent ke?

sume i jawab dgn nada diva, tp tetap humble OK!! hahaha smpai dia pun tergelak2 kecil dgr story i.
smbil2 weol berstory2 tu, dia tetap tanye psl module greenhouse effect tu, dia kasi role playing kt i

" ok now u r malaysian environment ministry, tell me wut will u do, ur plan "

so i pun terus pkai topeng kak rapidah aziz i , lalu i kasi dia ceramah politik , matila sume kuar .. short term plan, long term plan, pasal karam singh walia, psl corruption ... psl forest development project, psl education sume ... matilamak over.

i suke bile dia sendri da tatau tanye ape, so dia duk putar2 je citer psl kenapa i nye study lemah tp dia tgk i very der meletop, so i kena ulang lg point i smbil tambah citer2 sensasi y i mmg dinch suke belaja hapal2 equation bagai, hapal tu hapal nie .. bagi i, kalo ade problem kena solve, kt real life, dinch perlu hapal equation .. ko refer je mana2 y bersangkut paut, then carik solution .. kan kan kan

then, yang story hot ...

i dgn beraninye ckp, i tanak keje ngan company tu. dia agak terkejut smpai dia tanye " then why bother to come " pastu i ckp la, y i compulsory dtg interview kalo tak nnti kena itu ini.. hehehe dia gelak2 je.
yang penting, dia ckp dia sgt admire i nye determination ngan courage. wpun dia offer i pelbagai benda supaya i interested nak keje tu. tp i tetap lah menten mintak direlease.

ekceli yall, lepas i beria2 mintak release tu, dia ade gak kasi i offer2 y bleh menyebabkn i berpikir balik nak release ke tak, tp i menten determine ngan i nye decision y i da pikir almost 2 minggu .. i tanak la sbb br kena offer2 skit, i da goyah kan ... hehehehe

so, kesimpulan nye i nk wat, afte almost 2 jam dlm session tu .. i nk quote la balik sume compliment2 y dia kasi kt i . *ko jeles ke aku nk show off kat sini?? *ttba**

antara compliments itue :

thou i mention y i ni bangang blaja, dia ckp : u r one of the kind of intelligent people that doesnt show on papers. but u r intelligent in real life ( smbil dia kasi example, ade budak sgt pndai grad 1st class, tp smpai skang tak ke mana mana keja lite2 je )

dia ckp : i leh pergi jauh dgn ape2 je keje y i pilih sbb dia yakin (berdasarkn experience dia), i sgt berkualiti

dia ckp : i have a wonderful personaliti, professionaly charming.

dia ckp : dia ckp english i sgt fluent, nice slang with a good variety of grammar *meh kita speaking kt umah*

dia ckp : company i y keje skang sgt bertuah sbb ade someone so valuable mcm i

dia ckp , dia tak akan rasa pelik kalo i can climb ladder dgn cepat sekali and he expect me to be any company MD soon.

honestly yall .. i sgt kembang kt dlm session tu ok .. hehehehe

tp, benda y pasti wat i ingat smpai bile2 interview i nie ialah ketika i ingin melangkah kuar dr bilik itue

dia panggil i, lalu berkata : this is personally ....

for me, not hiring u now is a big mistake, but, to let u walk away, is my biggest mistake.

5 comments:

mirch marcello said...

bravo .....oustanding jawapan. zaman mM tukar2 co. dah lepas **bunyi kertu jerkan

Izuan Kunang-Kunang said...

kan?? ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan?? that's my girl...like mother, like daughter...LOL *larikkkkkkk!!

mak vangge dgn uols yang pondan tapi berjiwa besi, berani and intelligent inside and outside walaupun uols tak cantik!! *ops

nasib baik interviewer tu tak tanya, "Uols ni gay ka??"...chihihihi

**mak terus ambil wig dgn swimsuit mak dan pose-pose atas pelampung getah sambil nyanyi lagu survivor untuk uols =p

Aqimie Carrera said...

hahaha Mm ... klaka la u nie, sexy plak tu *ttba*

fyi, tu la first official job interview y i pegi tau .. huhuhu

sejak keja kt company ni, i tak penah hanta resume or ape2 ke mana2 company :)

Aqimie Carrera said...

yes mummy!!!

i blaja supaya menjadi tabah dan sexy drp u dan nenda, ley??

btw, pembetulan ye mummy, i mmg tak cantek, tp i cando!!! ahahahaha

emm i rasa dia nak tanye, tp dia tgk i sgt lelaki, so dia tak berani tanye

kekekekeke

Kebede said...

i suka comment last skals tu... yes.. intelligence cannot be measured by paper qualifications. i nak apply company yg reject you to la.. company i skang ni walaupun lebih melets tapi i dintch happy!! Kerang yg memerah setiap titik darah dan keringat aku ini sungguh keji!!! diulangi sangat keji!!!